Maak je huis winterproof met deze praktische tips

De dagen worden steeds korter en de eerste nachtvorst werd recent al geregistreerd. Kortom, tijd om je huis voor te bereiden op de komende maanden. Het winterproof maken van je huis hoeft geen ingewikkelde of kostbare klus te zijn. Met een paar slimme aanpassingen en praktische tips kun je je huis klaarmaken voor de koude dagen. Bovendien zorg je er zo voor dat je niet meer stookt dan nodig. 

Let op tocht en kleine lekkages
Een van de makkelijkste manieren om je huis comfortabeler te maken tijdens de winter is het tegengaan van tocht. Hoewel het misschien geen groot probleem lijkt, kan tocht door kleine kieren en naden ervoor zorgen dat het flink kouder aanvoelt in huis. Je verwarmingsinstallatie zal harder moeten werken om de temperatuur op peil te houden, waardoor je energielasten stijgen. Tochtstrips bij ramen en deuren zijn een eenvoudige en goedkope oplossing om dit probleem aan te pakken. Ook je brievenbus is een plek waar kou doorheen kan komen, en een brievenbusborstel helpt om dit te voorkomen.

Maak zo slim mogelijk gebruik van je verwarming
Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het slim gebruiken van je verwarming kan een groot verschil maken tijdens de koude maanden. Een simpele, maar effectieve truc is het gebruik van radiatorfolie. Dit is een reflecterende folie die je achter je radiatoren plaatst. Hierdoor wordt de warmte terug de kamer in gereflecteerd in plaats van dat het verloren gaat in de muren. Het is een kleine investering die je al snel terugverdient. Zet daarnaast je meubels op de juiste plek. Zorg ervoor dat je radiatoren niet geblokkeerd worden door banken, kasten of gordijnen. Zo kan de warmte zich goed verspreiden door de kamer.

Vergeet niet je dakgoten schoon te maken
De focus vaak ligt op het binnen warm houden van je huis. Toch zijn er ook een paar praktische dingen die je buiten moet aanpakken om problemen te voorkomen. Een daarvan is het schoonmaken van je dakgoten. Vooral in de herfst kan er veel blad in de goten terechtkomen, wat verstoppingen kan veroorzaken. Als regenwater niet goed weg kan, kan dit bij vorst bevriezen en voor scheuren of lekkages zorgen. Dit kan leiden tot flinke schade en hoge reparatiekosten. Voorkom deze problemen en maak je dakgoten regelmatig schoon.

Sluit de buitenkraan en voorkom schade door vorst
Een vaak vergeten klusje in de winter is het afsluiten van de buitenkraan. Water dat in de leidingen achterblijft kan bij vorst bevriezen en de leidingen laten barsten. Om dit te voorkomen, kun je de buitenkraan afsluiten en de leiding leeg laten lopen. Heb je een vorstvrije buitenkraan? Controleer dan of deze nog goed functioneert. Ook het beschermen van waterleidingen in onverwarmde ruimtes, zoals de schuur of garage, is belangrijk om bevriezing te voorkomen.

Nu we het toch over de tuin hebben. Vergeet niet om planten die niet tegen kou kunnen, zoals mediterrane boompjes in potten, naar binnen te halen of ze in te pakken met folie die je in een tuincentrum kan halen.

Ventilatie blijft belangrijk
Het kan verleidelijk zijn om alle ramen en ventilatieroosters dicht te houden tijdens de winter, om zo min mogelijk warmte te verliezen. Toch is goede ventilatie juist in de koude maanden erg belangrijk. Zonder goede ventilatie kan vocht zich ophopen in je huis, wat weer kan leiden tot schimmelvorming. Dit is niet alleen slecht voor je woning, maar ook voor je gezondheid. Zorg dus dat je regelmatig frisse lucht binnenlaat, bijvoorbeeld door een raam op een kier te zetten of ventilatieroosters open te houden.

Zorg voor onderhoud aan je verwarmingssysteem
Een cv-ketel die goed onderhouden is, werkt efficiënter en verbruikt minder energie. In dit kader is het verstandig een periodieke onderhoudsbeurt voor je cv-ketel in te plannen. Zo voorkom je niet alleen onverwachte storingen op het moment dat je de verwarming het hardst nodig hebt, maar zorg je er ook voor een verwarmingssysteem dat geen energie verspilt. Heb je nog geen slimme thermostaat? Ook hiermee kun je besparen op je energielasten, alleen al omdat je meer inzicht krijgt in je verbruik.

Tot slot wil het oog ook wat. Kleine aanpassingen kunnen ervoor zorgen dat je huis niet alleen warm, maar gezellig aanvoelt nu het sneller donker wordt. Denk aan zaken als een warme plaid op de bank of een vloerkleed op een koude vloer. Hopelijk ben je met deze tips klaar voor de komende wintermaanden.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

VersGil Financiële diensten maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie