No-claimbeschermer autoverzekering niet altijd zinvol

Een no-claimbeschermer is een extra optie bij je autoverzekering die ervoor zorgt dat je je no-claimkorting behoudt, zelfs als je een schade claimt. Normaal gesproken verlies je schadevrije jaren en dus een deel van je no-claimkorting als je een schade claimt. Met een no-claimbeschermer blijft je korting gelijk, zelfs als je die deuk in je auto laat fixen. Let er wel op dat de bescherming niet in iedere situatie even zinvol is. 

Het grootste voordeel is dus dat je schade kunt claimen zonder dat je jezelf zorgen hoeft te maken over het stijgen van je maandelijkse verzekeringspremie. Bovendien heb je met een no-claimbeschermer minder snel de neiging om kleinere schades zelf te betalen, om zo een hogere verzekeringspremie te voorkomen.

Niet bij iedere verzekeraar beschikbaar
Lang niet alle verzekeraars bieden een no-claimbeschermer aan. Bovendien kunnen de voorwaarden en kosten van een no-claimbeschermer verschillen per verzekeraar. Bij sommige verzekeraars kun je deze optie eenvoudig toevoegen aan je bestaande verzekering, terwijl andere verzekeraars dit helemaal niet aanbieden.

Gebruikelijke uitsluitingen en aandachtspunten
Hoewel een no-claimbeschermer veel voordelen biedt, zijn er ook gebruikelijke uitsluitingen en beperkingen waar je rekening mee moet houden:

  • Beperkt tot één schadeclaim per jaar
    De meeste no-claimbeschermers dekken slechts één schadeclaim per verzekeringsjaar zonder dat je no-claimkorting wordt aangepast. Als je meerdere claims indient, zul je alsnog schadevrije jaren verliezen en kan je premie stijgen.
  • Verlies van schadevrije jaren
    Hoewel je no-claimkorting behouden blijft bij je huidige verzekeraar, verlies je wel degelijk schadevrije jaren na een claim. Een vrij groot nadeel.
  • Alleen bij dezelfde verzekeraar
    De dekking van de no-claimbeschermer geldt alleen zolang je verzekerd blijft bij dezelfde verzekeraar. Bij het overstappen naar een andere verzekeraar vervalt deze dekking vaak, en worden je werkelijke schadevrije jaren en bijbehorende korting gebruikt om je nieuwe premie te berekenen.

Voor de no-claimbeschermer zelf betaal je ook premie. Zet deze kosten af tegen het voordeel bij een eventuele schade en overweeg of de meerkosten opwegen tegen de mogelijke besparingen die je hebt bij het claimen van schade.

No-claimbeschermer niet altijd zinvol
Vooral als je nog niet veel schadevrije jaren hebt opgebouwd, bijvoorbeeld omdat je net je rijbewijs hebt, is een no-claimbeschermer nuttig. Rij je al langer en heb je een indrukwekkend aantal schadevrije jaren opgebouwd? De kans is in die situatie kleiner dat je na het claimen van schade direct in een categorie terechtkomt waarin je meer premie gaat betalen. Een no-claimbeschermer is in die situatie minder effectief.

Bij schades die gedekt zijn door de beperkt casco autoverzekering voegt de no-claimregeling niets toe. Denk hierbij aan hagelschade, diefstal van je auto en ruitbreuk. Deze schades hebben namelijk geen invloed op je schadevrije jaren.

Het is een prettige gedachte om na het claimen van schade niet direct meer te betalen voor je autoverzekering. Houd wel rekening met de eerder genoemde aandachtspunten, zodat je na het claimen van schade niet verrast wordt door de beperkingen van de beschermer.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

VersGil Financiële diensten maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie